CUSTOMER SERVICE : 012 2558634 & 011 16647000

Antioksidan Untuk Kesihatan

Antioksidan diketahui umum,sangat  diperlukan oleh badan kita untuk melawan radikal bebas  yang menjadi  penyebab kepada banyak masaalah kesihatan. Antioksidan adalah bahan atau zat dalam pemakanan kita yang meghalang atau melambatkan kerosakan sel badan disebabkan proses oksidasi didalam badan.

buah ceri tinggi antioksidan untuk kesihatan optimaBila badan kita menggunakan oksigen secara secara semulajadi mengeluarkan radikal bebas dalam proses tersebut. Dedahan harian kepada pencemaran contohnya menyumbang kepada tambahan radikal bebas didalam badan dimana ia boleh merosakkan sel sel badan. Aras radikal yang tinggi didalam badan difahamkan menjadi factor didalam tanda tanda penyakit yang berkaitan dengan penuaan, barah, jantung, arthris dan lain lain keadaan.

Antioksidan bertindak membenteras radikal bebas tersebut seterusnya membantu menghalang atau melambatkan kerosakan disebabkan proses oksidasi tersebut. Di sebabkan fungsi tersebut, melalui kajian yang berterusan para saintis mengesyorkan pengambilan antioksidan yang tinggi sebagai pertahanan badan dari radikal bebas.

Banyak kajian saintifik telah dan sedang dibuat mendapati buah ceri Montmorency  mengandungi aras antioksidan yang sangat tinggi.

Apakah kompaun yang terkandung dalam cheri Montmorency?

Buah ceri mengandungi antioksidan yang sanagt tinggi baik untuk kesihatanIa di dapati mengandungi level antioksidan & flavonoids yang sangat tinggi termasuklah Anthocyanin dan Melantonin.  Terbukti dari kajian saintifik menunjukan kompoun ini bolih membantu memelihara sendi yang sihat, menyelaraskan aras asid uric dalam badan dan membantu corak tidur yang sihat. Ia juga membantu penyembuhan otot yang cepat dari aktivity lasak sepert latihan dan sukan.

Terdapat sekurang kurangnya 17 jenis kompoun dalam Montmorency cheri yang kuat dengan ciri antioksidan yang berfungsi , antaranya;

Anthocyanins – satu kompoun yang memberikan warna merah buah, sangat kuat dan diketahui memiliki anti-inflamasi kualiti. Antocyanins memberi peranan bermanafaat dalam rawatan pengubatan penyakit inflamasi sepeti Arthritis, Gout dan Sakit otot.
Melantonin – Ini adalah antioksidan yang sangat penting pernah ditemui. Melantonin di dapati berfungsi bagai agen anti-kanser, memiliki anti-inflamatori properti dan juga berfungsi mengawal putaran berjaga-tidur ( circadian rhythms) badan dimana ia membantu putaran tidur yang sihat.
Super Oxide Dismutase (SOD) – satu enzim dan cellular antioksidan yang bertindak sebagai pemusnah superoxide anions .
Kompaun antioksidan lain – Ceri Montmorency dengan kompaun phenolic yang lain seperti ellagic acid, gallic acid, p-coumaric acid, kaempferol, and quercetin, dimana kesemuanya antioksidan yang sangat penting.
Flavonoids – Six flavonoid utama dalam ceri Montmorencyikenalpasti diBrunswick Laboratories, chlorogenic acid, neochlorogenic acid, coumaroylquinic acid, rutin-glucoside, rutin and isorhamnetin-3-rutinoside.kesemuanya adalah kompaun yang sangat penting.

  • Buah ceri Montmorency diperkaya dengan antioksidan yang tertinggi.
  • Antioksidan melindungi sistem badan dari radikal bebas .
  • Diet yang tinngi dengan antioksidan memelihara kesihatan optima.
Related posts
Reduce Uric Acid Naturally

ultra high in antioxidant

Montmorency cherries contains high level of Anthocyanins (powerful antioxidant and possess anti-inflammatory properties), Melatonin (potent antioxidant, also help to maintain restful sleep), Super Oxide Dismutase (powerful enzyme and cellular antioxidant), Flavonoid (antioxidant and anti-inflammatory properties) and other antioxidant compounds.

Results from scientific research suggest that regular consumption of Montmorency cherry antioxidants may help maintain:

  • Joint health – Supports management of Gout and Arthritis
  • Normal uric acid levels
  • Restorative sleep
  • Cardiovascular health
  • Muscular Strength and Recovery

find out more about the benefits of cherryactive


The main products are LED corn light,LED Bulkhead lamp,LED Downlight,LED Panel Lights. led corn lights led corn lamps cheap led corn lights cheap led corn lamps led corn light blubs cheap led corn light blubs